Cine nu s-a trezit macar o data in situatia de a fi nevoit sa arunce mancarea la gunoi pentru ca a cumparat prea mult sau chiar a uitat ca mai avea ceva prin frigider.
Mai jos vei gasi 6 metode simple oferite de Slate.com pentru a evita sa faci risipa de mancare. Aceste metode te vor ajuta si sa faci economie, dar si sa fii mai eco-friendly.
1. Fa-ti o lista de shopping inainte sa mergi la supermarket in weekend si incearca sa o respecti intocmai. Este cea mai simpla strategie pentru a nu cumpara prea multa mancare. Poti sa-ti faci chiar un plan zilnic cu ce ai de gand sa mananci (inclusiv gustari) si cumpara doar ingredientele de care ai nevoie. Fii sincera despre ceea ce poti gati si cat mananci. Poti planui mese mai elaborate in weekend, cand ai mai mult timp sa gatesti, si ceva mai simplu de facut in timpul saptamanii.
2. Daca nu poti sa iti planuiesti mesele cu 7 zile inainte, cumpara ce ai nevoie mai des si in cantitati mici. Vezi ce ai prin figider si este in pericol sa se strice si cumpara ingrediente sa prepari o masa. Poti face cumparaturile in drum spre casa, dupa serviciu, sau in timp ce faci alte drumuri prin oras.
3. Pregateste feluri de mancare din aceeasi bucatarie internationala, cel putin pentru o saptamana. Daca ai de gand sa faci sarmalute duminica, pizza marti si sautee de ciuperci cu pui miercuri, sigur iti vor ramane o multime de ingrediente nefolosite care se vor strica.
4. Cumpara mancare folosind bani cash. Te vei gandi de doua ori inainte sa dai banii pe ceva.
5. Cumpara legumele in cantitati mici. Daca vrei sa faci o ciorba, de exemplu, nu cumpara un kilogram de cartofi, jumatate de kilogram de morcovi si o telina cat o minge de fotbal. Exista casolete cu portii normale pentru o ciorba. In cazul asta nu e valabil dictonul "cu cat cumperi in cantitati mai mari, cu atat