Aceasta este părerea administratorilor unor microîntreprinderi care au accesat fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor. Şapte microîntreprinderi din judeţul Sălaj au reuşit până acum să obţină fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR) pentru dezvoltarea afacerii. În total, sumele obţinute de aceste firme se ridică la 1,3 milioane de lei. Administratorii firmelor spun însă că au fost nevoiţi să găsească soluţii alternative până la primirea primei tranşe din suma nerambursabilă.
Firma Prefcon din Zalău a obţinut cea mai mare sumă nerambursabilă dintre IMM-urile din judeţ: peste 102.000 de euro. Administratorul Onuţ Prodan spune că a semnat contractul aproape la un an de zile după ce a depus cererea de finanţare, iar prima tranşă din ajutorul financiar a primit-o după alte şase luni. „După semnarea contractului a fost dificil, deoarece atunci nu se dădea avans deloc şi trebuia să faci cheltuielile din banii tăi.
Asta a presupus un credit”, afirmă administratorul Prefcon SRL. Cheltuielile cu angajarea creditelor şi dobânzile pe care a trebuit să le suporte ulterior au redus mult din ajutorul financiar pe care l-a primit firma de proiectare; la fel şi TVA-ul pentru echipamentul şi programele pe care le-a achiziţionat cu scopul de a-şi creşte volumul de lucrări contractate. Deprecierea leului a mai creat o problemă, susţine Onuţ Prodan, deoarece tot ce s-a achiziţionat a avut preţuri în euro, în schimb ajutorul financiar a rămas fix, în lei, calculat la un alt curs.
„Atunci era de lucru în domeniul proiectării, aveam încasări, aşa că ne-am descurcat. Pe lângă ce aveam, am mai luat un credit de 300.000 de lei ca să pot face achiziţiile”, spune administratorul. Din 800.000 de lei, valoarea totală a proiectului, firma de proiectare a recuperat 420.000 de lei. În aprilie 2008, când a fost depus proiectul, solicitantul prim