Trei dintre cele mai consacrate reviste din lume - Time, Newsweek şi Bloomberg Businessweek - dezbat în cele mai recente ediţii problema economiei europene, puternic zdruncinată de criza datoriilor ce a debutat în Grecia.
Time cataloghează Europa ca fiind "Continentul pierdut", metaforă ce aduce aminte de "Deceniul pierdut" al Japoniei, care a clătinat din temelii economia japoneză. Pe de altă parte, Newsweek îi critică pe liderii europeni care pun problemele actuale ale economiei de pe Bătrânul Continent pe seama Statelor Unite, revista accentuând faptul că cea mai mare parte a dezechilibrelor îşi au originea la nivel autohton şi nu trebuie externalizate.
"Secretul murdar al Europei este că sectorul său bancar este mai bolnav chiar decât cel de pe Wall Street", titrează Newsweek, avertizând totodată că dacă Europa va cădea în dizgraţie, există mari şanse ca turbulenţele să afecteze, ca într-un joc de domino, şi sistemul bancar american, puternic interconectat cu cel european.
Revista Time subliniază faptul că Europa este "durerea de cap" a ţărilor care încearcă să iasă din cea mai severă criză economică de după al Doilea Război Mondial, nu numai prin faptul că nu reuşeşte să aibă acelaşi ritm de creştere cu restul economiilor (FMI estimează că zona euro va consemna un avans economic de 1% anul acesta, de trei ori mai mic decât prognoza pentru Statele Unite), ci şi prin faptul că se confruntă cu provocări pe termen lung.
Rezolvarea problemelor care macină Europa este o problemă stringentă pentru toţi, fie că locuiesc sau nu în ţările de pe acest continent. Time arată că până acum ţările europene au răspuns problemelor cauzate de criză prin măsuri de reducere a deficitului bugetar, însă sugerează că acestea ar trebui să îşi direcţioneze eforturile către reformarea pieţei muncii, în condiţiile în care rata şomajului din zona euro a atins deja p