Preşedintele Serviciului rus de Protecţie a Consumatorului., Gennady Onishchenko, a declarat, la un post de radio, că vinurile moldoveneşti nu ar trebui să fie consumate, ci ar trebui să fie folosite pentru vopsit garduri.
"Nu ar trebui consumate, nici în Rusia, nici în altă parte. Produsul nu este interesant", a spus Onishchenko, citat de RIA Novosti. El a explicat apoi că ingrediente periculoase au fost depistate în 18 loturi de vin moldovenesc, în perioada 30 iunie-2 iulie.
"În 102.000 de sticle, ce provin de la trei companii, am găsit ingrediente periculoase, cum ar fi Dibutilftalat-ul, ce nu ar trebui să existe deloc în vin. Asta indică faptul că, în timpul fermentaţiei, vinul a fost păstrat în recipiente de plastic", a explicat Onishchenko.
Dibutilftalat-ul este un plastifiant poliesteric, ce se adaugă în adezivi şi cerneluri tipografice.
Rusia, care în trecut importa 80% din toate vinurile produse în Republica Moldova, a impus un embargo asupra importurilor din această zonă, în martie 2006. Interdicţia a reprezentat o lovitură puternică pentru economia fostei ţări sovietice, numeroase companii vinicole aflându-se în pragul falimentului. Embargoul a fost introdus după efectuarea unor teste care au semnalat prezenţa unor pesticide şi metale grele în vinul moldovenesc.
În iulie 2009, Rusia a ridicat toate restricţiile la importurile de vinuri moldoveneşti.