Preţurile mai pot fi menţinute doar până la primirea noilor stocuri de marfă
Toţi micii comercianţi se tem că fenomenul 1 iulie se poate repeta
Peste 68% dintre micii comercianţi din România au aliniat preţurile pe care le practică de la 1 iulie anul curent, odată cu intrarea în vigoare a noii TVA, iar aproape 80% dintre cei care nu au făcut-o, nu vor avea de ales decât să o facă în momentul în care vor primi noile stocuri de marfă care vor fi mai scumpe, reiese dintr-un studiu realizat de Soft Mentor. Toţi participanţii la studiu au răspuns că se tem de o repetare a situaţiei de la începutul acestei luni. "Studiul realizat de Soft Mentor în rândul clienţilor săi din toată ţara a relevat că 68,29% dintre comercianţi au decis să majoreze preţurile şi doar 31,71% au declarat că păstrează nivelul acestora ca urmare a trecerii la noua cotă de TVA. Totodată, 78% dintre comercianţii care nu au mărit preţurile la 1 iulie intenţionează majorarea acestora în momentul în care vor primi marfă mai scumpă de la furnizori", se arată într-un comunicat al furnizorului de software pentru facturare şi gestionare de stocuri.
Micii comercianţi nu au majorat preţurile la timp pentru că nu dispun de resurse
Potrivit reprezentanţilor Soft Mentor, retailerii mici care nu au schimbat preţurile la 1 iulie, nu au putut să o facă pentru că nu au dispus de resursele necesare pentru a realiza o asemenea operaţiune într-o noapte. "Micii comercianţi nu dispun de mijloace umane şi financiare suficiente care să le permită schimbarea tuturor etichetelor de preţ peste noapte, ceea ce îi determină să mărească preţurile şi să reeticheteze mărfurile gradual" - a declarat, în comunicat, Marius Vetrici, directorul Soft Mentor.
Dintre firmele care au decis să nu îşi majoreze preţurile, 95% au invocat ca motiv secundar aceste aspecte logistice. Comercianţ