O serie de măsuri propuse de companii încă de anul trecut şi-au găsit loc pe agenda coaliţiei de guvernare. Acestea se vor aplica doar dacă vor fi acceptate şi de experţii FMI. Sursa: AGERPRES
Deduceri de TVA, scutiri de impozit pe profit sau eliminarea impozitului minim din majoritatea sectoarelor sunt câteva dintre măsurile anticriză la care au căzut de acord toţi partenerii coaliţiei de guvernare. Lista, care ar mai putea fi îmbogăţită şi cu alte propuneri, urmează să fie discutată, la sfârşitul lunii iulie, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Este cel de-al patrulea program oficial anticriză asumat de autorităţile române de la declanşarea recesiunii, în toamna anului 2008. Măsurile puse de hârtie de liderii PDL, UNPR, UDMR şi ai minorităţilor ar duce, susţin ei, la îmbunătăţirea mediului de afaceri şi, implicit, la repornirea motoarelor economiei şi la colectarea unor sume mai mari la buget.
Soluţii "bătute în cuie"
Deducerea de 50% din TVA aferentă lucrărilor de renovare sau modernizare a locuinţelor sau clădirii, realizată la furnizor la momentul emiterii bonului fiscal "este o măsură foarte bună, care va stimula sectorul construcţiilor. Este o investiţie în îmbunătăţirea confortului propriu", consideră Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.
Scutirea de impozit pe profit, pe o perioadă de cinci ani, pentru contribuabilii care realizează în România o investiţie care depăşeşte 200.000 de euro şi creează cel puţin 25 de locuri de muncă e considerată de reprezentantul BCR o măsură "foarte bună, în condiţiile în care statul nu îşi permite foarte mult să facă investiţii din cauza costurilor sociale mari".
La rândul său, Maria Grapini, preşedintele Grupului Pasmatex şi al Asociaţiei Femeilor Antreprenor, susţine că "măsurile nu sunt suficiente, pentru că nu toate firmele pot investi î