CALCUL Reprezentanţii Primăriei Capitalei şi ai RADET pun bomboana pe coliva măsurilor anticriză: scumpesc apa caldă cu 250%, iar căldura cu aproximativ 20%.
Mai citiţi: Biletele de metrou s-ar putea scumpi
500 de bucureşteni s-au debranşat de la RADET
Cei care nu vor scoate bani în plus pentru întreţinere vor fi pensionarii, şomerii şi cei cu venituri mici. Decizia va fi supusă aprobării consilierilor generali luna aceasta.Iniţial, primarul Sorin Oprescu anunţa că lucrează la mai multe variante de stabilire a preţului gigacaloriei, în funţie de veniturile bucureştenilor. Calculul urma să fie făcut cu tot cu includerea subvenţiilor acordate şi celor cu venituri între 2.500 şi 3.000 de lei.
Potrivit noii variante, nu mai există praguri salariale, urmând ca toţi bucureştenii să plătească 300 de lei pe gigacalorie la apă caldă şi 167 de lei pe gigacalorie la căldură, faţă de preţul de 119 lei practicat până acum. „Este ultima variantă la care am ajuns, dar nu spun că este şi cea definitivă. Căutăm formule de acordare de ajutoare pentru pensionari, şomeri şi pentru cei cu venituri minime”, ne-a declarat Mihai Becheanu, directorul RADET.
Pierderile, incluse în factură
Astfel, factura pentru luna ianuarie a anului viitor va oscila între 160 de lei pentru o garsonieră ocupată de o persoană şi 400 de lei pentru un apartament de patru camere cu patru locatari.
Scenariul le dă frisoane asociaţiilor de proprietari. Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţilor de Proprietari Habitat, susţine că 35% dintre bucureşteni vor intra în incapacitate de plată, ei preferând să se debranşeze. De aceeaşi părere este şi Tudor Popescu, specialist în probleme de termoficare. „Numai nebunii vor vrea să stea vara jumătate de oră cu robinetele deschise să vină apa caldă, ca apoi să plătească apa rece la preţ de apă caldă. Mulţi vor găsi soluţii alt