În primele cinci luni din acest an, afacerile industriaşilor au crescut cu 9%,iar comenzile au avansat cu peste 21%. Constructorii au avut minusuri de aproape 20%. În timp ce sectorul de construcţii nu-şi mai revine din cădere, în industrie cresc atât vânzările, cât şi cererea de mărfuri. Explicaţia vine de pe pieţele externe.
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în perioada ianuarie-mai 2010, cu 19,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, potrivit datelor anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică.
Citiţi şi:
Investitorii, alungaţi de un guvern imprevizibil
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein: Dacă nu e corupţia, e incompetenţa de vină/ Creşterea impozitelor nu este o soluţie
În acelaşi timp, în industrie, media cifrei de afaceri (reprezentând vânzările de mărfuri) a crescut cu 9,4%, iar comenzile (reprezentând cererea) au crescut cu 21,4%, adică în ritmuri comparabile cu anii dinaintea intrării României în recesiune.
Cerere intensă de bunuri intermediare
Dacă pentru sectorul de construcţii explicaţia scăderilor stă în îngheţarea pieţei imobiliare, pentru industrie putem afirma că avansul se explică prin performanţele din comerţul exterior.
Într-adevăr, exporturile României (în structura cărora predomină mărfurile industriale cum sunt maşinile şi produsele manufacturate) au crescut în primele patru luni cu peste 23%, ajungând la 10,8 miliarde de euro, în timp ce deficitul comercial a scăzut. Tot de la export vin şi majoritatea comenzilor noi, astfel că ne putem aştepta la o continuare a creşterilor din industrie.
Cea mai mare creştere a cererii se regăseşte la categoria bunuri intermediare, din care fac parte piesele, subansamblele şi componentele necesare la producţia bunurilor finite, volumul comenzilor pentru acestea crescând cu aproape 29% în perioada analizată