Suma reprezintă fondurile date de Guvern pentru trei lucrări menite să protejeze populaţia care locuieşte în localităţile de pe malul Siretului.
În urma inundaţiilor produse în anul 2008, Guvernul a alocat fonduri în valoare de 1.857.000 lei pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii. „Din această sumă s-au consumat 1.839.040 lei, restul fiind returnat la Bugetul de Stat. Sumele reprezintă cheltuieli de proiectare, supraveghere tehnică şi construcţii-montaj", spun reprezentanţii Administraţiei Bazinale Apele Române „Siret" Bacău.
Sătenii au început să cureţe mâlul din gospodăriile inundate
Digul de la Tămăşeni a fost rupt
Una din lucrări a constat în închiderea breşelor, pe o lungime de 327 metri liniari, la digul Roman-Răchiteni. Valoarea alocată a fost de 900.000 lei, din care s-au consumat 893.502 lei, lucrarea fiind executată de firma Lescaci Negreşti Oaş din judeţul Satu Mare. Aceeaşi firmă s-a ocupat şi de închiderea breşelor pe o lungime de 124 metri liniari la Sagna, valoarea alocată pentru lucrări fiind de 53.000 lei, din care s-a consumat suma de 51.520 lei.
Cea de-a treia lucrare finanţată în regim de urgenţă a constat în amenajarea albiei râului Siret şi a râului Moldova la Roman unde valoarea alocată a fost de 904.000 lei, din care s-a consumat suma de 894.018 lei. Lucrarea care a constat în apărări de mal pe o lungime de 184 metri a fost atribuită firmei SC Rombet SA Bacău.
„Scoaterea de sub efectul inundaţiilor a localităţilor şi terenurilor nu se poate face numai prin îndiguiri, ci şi prin alte lucrări - acumulari, poldere, canale laterale, împaduriri, etc. Astfel, finalizarea acumulărilor Vârfu Câmpului, Paşcani şi Cosmeşti, precum şi a Canalului Siret-Bărăgan ar diminua semnificativ riscul de producere a inundaţiilor", precizează Constantin Drăgănuţă, directorul coordonator A.B.A