Bancherii vând credite de consum şi ipotecare mai ieftine decât în urmă cu un an, dar avertizează că dobânzile nu vor mai scădea în perioada următoare deoarece s-a atins deja un punct minim şi în plus pe piaţă există foarte multă incertitudine.
Dobânda anuală efectivă medie la creditele de consum în lei ajungea în mai la 17%, faţă de 25% în aceeaşi perioadă din 2009, în timp ce la euro costul efectiv cobora până la 9,2%, cu două puncte procentuale mai puţin decât în urmă cu un an, potrivit datelor BNR.
Cele mai ieftine credite de retail sunt în continuare ipotecarele în euro, unde dobânda anuală efectivă medie atingea 5,6% după ce în iunie anul trecut ajunsese la un nivel record de 11,5%.
Bancherii spun că s-a atins deja un minim şi chiar dacă vor mai exista ajustări de dobândă, acestea vor fi doar marginale.
Lucian Cojocaru, director executiv al Polului comercial al reţelei BRD, este categoric şi apreciază că dobânzile la credite nu vor mai scădea deloc în perioada următoare.
"Dobânzile vor rămâne cel puţin la nivelul actual sau chiar vor creşte uşor. În niciun caz nu vor mai scădea", a declarat Cojocaru. BRD vinde credite ipotecare la un cost efectiv de 7,02% pe an, pentru un împrumut de 80.000 de euro pe 30 de ani clientul având de plătit în final 177.000 de euro. Creditele de consum în lei oferite de bancă au o dobândă nominală de 9% pe an, costul anual efectiv pentru un împrumut de 20.000 de lei pe cinci ani fiind de 16,55% pe an.
"Suntem cu dobânzile destul de jos şi nu cred că acestea vor mai scădea. Noi avem la creditele ipotecare în euro o dobânda anuală efectivă undeva în jur de 6%, ceea ce nu e foarte mult. La asemenea scoruri dacă vor exista scăderi vor fi nesemnificative", apreciază şi Gabriel Creţu, directorul de reţea şi vânzări al OTP Bank.
OTP vinde credite pentru locuinţe în euro la o dobândă anuală efe