Zi de mare sărbătoare pentru enoriaşii din oraşul Victoria. Cea de-a 6 a ediţie a festivalului internaţional de toacă s-a desfăşurat marţi, 6 iulie, în oraşul de la poalele munţiilor. Lume multă, feţe bisericeşti, copii din toată ţara şi din alte state ortodoxe şi concurenţă acerbă.
Şi-au arătat iscusinţa
Peste 100 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani, din ţară, din Diaspora Românească, dar şi din Ucraina şi reprezentanţi ai bisericilor ortodoxe şi-au etalat pe rând măiestria şi iscusinţa în arta sunetelor la concursul internaţional de bătut toaca de la Victoria. „Îmi place mult să cânt la toacă, e o muzică aparte. Este un omagiu adus lui Dumnezeu, iar muzica este foarte încântătoare, ne ajută să ne exprimăm. Ne-a învăţat preotul din comuna noastră acum un an şi încercăm să ne perfecţionăm“, „E pentru prima dată când particip la concursul acesta şi îmi place foarte mult. Am înmvăţat rcent să cânt la toacă şi pot să spun că îmi place foarte mult“, au spus copiii participanţi.
Au bătut şi clopotul
Cu toate că la rădăcini festivalul internaţional de la Victoria este conceput în jurul unui singur instrument bisericesc, respectiv toaca, din acest an organizatorii s-au gândit să vină cu elemente noi şi atractive pentru public. Astfel, începând cu această ediţie, participanţii la concurs, nu vor bate doar toaca ci şi clopotul. Aşa cum cer legile bisericeşti, înainte de a le introduce în competiţie, toate clopotele, pe care copii urmau să-şi demonstreze talentul, au fost sfinţite. Imediat după sfinţire, clopotele s-au făcut auzite în toată Victoria datorită îndemânării unei fetiţe de doar 12 ani. „Este o bucurie să primeşti alături atâţia copii, în jur de 100, la un astfel de concurs devenit tradiţie pentru oraşul nostru. Anul acesta a fost mai greu pentru că cei din Ucraina nu au putut veni, dar în schimb au venit reprezentanţii bisericii