Masurile de austeritate vor saraci buzunarele si asa destul de goale ale romanilor. Reducerea de 25% a salariilor bugetarilor si majorarea TVA cu 5%, ambele aplicate de la 1 iulie, au creat panica in randul tuturor romanilor, dar mai ales celor care au credite substantiale la banci.
La randul sau, euro, care a fluctuat saptamana trecuta, dar care a reusit in cele din urma sa piarda teren in fata leului dupa ce FMI a aprobat a cincea transa de imprumut pentru tara noastra, a creat un surplus de panica pentru cei indatorati in valuta.
In aceste conditii, romanii s-ar putea intalni, incepand cu luna iulie, cu situatia in care nu vor reusi sa isi mai plateasca ratele lunare la creditele pe care le au la banci. Si asta dupa ce, in luna iunie, restantele pe care romanii le au la banci au ajuns la 12,6 miliarde de lei, de peste doua ori mai mult decat in aceeasi luna a anului trecut si mult peste nivelul din mai 2008.
Potrivit datelor BNR, credite in valoare de 1,5 miliarde de lei au devenit restante intr-o singura luna, fiind cea mai mare crestere lunara a datoriilor de cand Romania a intrat in recesiune. Astfel, restantele au ajuns sa reprezinte 6,2% din totalul creditelor, fata de 2,8 procente in mai anul trecut.
Restantele in lei s-au majorat cu peste 300 de milioane pana 5,8 miliarde. Cea mai mare parte a acestora vine in special pe segmentul creditelor in valuta, unde s-au majorat cu 20 de procente in mai fata de aprilie, pana la 1,6 miliarde de euro. Chiar daca au o rata a datoriilor mai mica, creditele cu probleme in euro au crescut mult mai abrupt in ultimul an si jumatate din cauza deprecierii monedei nationale.
Ce masuri iau bancile?
Confruntandu-se cu o situatie fara precedent, bancile se vad nevoite sa ia masuri pentru a se proteja de situatia in care numarul datornicilor va creste, venind c