Zona Baicului este o mare de blocuri muncitoresti in care apar ca niste insule scheletele fostelor fabrici. La parterul blocurilor sunt cateva magazine de cartier, intre blocuri un parculet si o scoala. Pe strazi si in spatiile libere dintre blocuri sunt parcate masini. Investitorii care au dezvoltat ansambluri rezidentiale noi, in loc sa ridice nivelul zonei prin spatii publice, s-au gandit doar cum sa-si indese mai bine terenul cu blocuri. Asa se face ca nu exista niciun loc unde oamenii sa iasa sa se plimbe, sa vada un film sau sa faca cumparaturi.
Cinci arhitecti, studenti la masterul Dezvoltare Urbana Integrata, de la Universitatea Ion Mincu, au propus transformarea completa a zonei prin regandirea sistemului de spatii publice din zona. Zona de interes a proiectului este un centru de cartier cu rol cultural si de coeziune sociala, dezvoltat sub forma unei gradini publice de circa 5 ha, o zona de agrement si dotari sportive de circa 5 ha si zone comerciale, parcari si birouri in constructii noi, dar si in hale reconditionate.
Perspectiva actuala din Soseaua Electronicii Foto: Arhiva personala
Cum ar putea arata Soseaua Electronicii dupa construirea parcului Foto: Arhiva personala
Perspectiva actuala de pe strada Podul Vadului Foto: Arhiva personala
Cum ar putea arata strada Vadului Foto: Arhiva personala
"Este vorba de zona din spatele garii Obor, unde inainte de 1990 functionau foarte multe industrii, astazi abandonate. Calitatea locuirii este foarte slaba, fara dotari publice si spatii verzi amenajate. Ansamblurile noi de locuinte sunt orientate catre solutii de specula imobil