Palatul Cotroceni găzduieşte, până la data de 15 august o expoziţie dedicată lui Vasile Alecsandri, cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la moartea sa.
Personalitate marcantă a culturii româneşti, în calitate de poet şi dramaturg, Vasile Alecsandri a fost şi academician, ministru şi diplomat.
Prin atribuţiile sale culturale şi politice, Vasile Alecsandri a fost un reprezentant de marcă al României în context internaţional şi unul dintre apropiaţii Casei Regale.
Expoziţia care va rămâne deschisă la Palatul Cotroceni până la data de 15 august prezintă personalitatea complexă a lui Alecsandri, prin exponate inedite aduse de la cele mai importante muzee din Bucureşti şi din ţară.
La realizarea expoziţiei au contribuit Muzeul Naţional Cotroceni, Biblioteca Academiei, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, Muzeul Unirii Iaşi, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti, Complexul Muzeal Naţional “Moldova” Iaşi, Muzeul Literaturii Române Iaşi, Muzeul Naţional de Istorie a României, Biblioteca Naţională a României.
Apropiat al familiei regale, în special al reginei Elisabeta, marele poet român a participat activ la serile culturale organizate de regină, el fiind cel care a iniţiat-o în tainele liricii populare şi cel care a îndemnat-o să-şi semneze creaţiile literare cu pseudonimul literar de Carmen Sylva. Regina Elisabeta a României l-a considerat întotdeauna pe Vasile Alecsandri un apropiat al sufletului ei, un poet şi un om nobil, ”la care talentul şi virtuţile sufleteşti au fost nedespărţite”.
În cadrul expoziţiei organizate la iniţiativa Muzeului Naţional Cotroceni, pot fi văzute manuscrise literare, printre care caietul cu "Pasteluri", manuscrisul pieselor "Ovidiu" şi "Fântâna Blanduziei", dar şi cel al "CoaneiChiriţa", iar în apropiere, rochia în care Miluţă Gheorghiu a