Furnizorul de gaze E.ON România acuză că decizia Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE) de a menţine neschimbat preţul gazelor de la 1 iulie este strict politică şi nu are nicio legătură cu realităţile economiei de piaţă.
Potrivit reprezentanţilor E.ON, dacă se iau în calcul restanţele din ultimii ani, preţul final al gazelor ar trebui să crească cu 40% conform metodologiei de calcul din legislaţia actuală. Însă această majorare nu va putea fi suportată de populaţie, astfel că furnizorul de gaze a cerut elaborarea unui calendar pe termen mediu şi lung pentru ajustarea preţurilor în funcţie de indicatorii care se iau în calcul pe această piaţă.
„Suntem foarte afectaţi de această politică a ANRE, întrucât vindem gazele sub costurile de achiziţie, ceea ce se va reflecta într-un volum mai mic al investiţiilor noastre. Totul ar putea intra în normal dacă ANRE ar stabili un plan pe termen mediu şi lung prin care consumatorii vulnerabili să fie protejaţi, iar pentru companii să existe un mediu favorabil", a spus Frank Hajdinjak, director general al E.ON România.
Problema intervenţiei statului român pe piaţa de energie a fost sesizată şi de Comisia Europeană, care a deschis o procedură de infingement împotriva României din această cauză, procedură care a ajuns deja în faza a doua. Printre altele Executivul european acuză ANRE că menţine nejustificat tarifele reglementate la consumatorii non-casnici.
Pe de altă parte, reprezentanţii E.ON au mai spus că au propus ANRE modificarea modului de facturare a consumului de gaze, astfel încât utilizatorii să plătească o medie a consumului în fiecare lună, urmând ca la finele anului să fie realizată o regularizare. Acest lucru ar elimina discrepanţa dintre facturile foarte mari din perioada iernii, când şi consumul este mare, şi perioada verii, când cererea este redusă.