Oraşul lui "Tanti Elvira" e ferit de inundaţii, graţie geografiei zonei pe care este situat. Vizavi, însă, în Insula Mare a Brăilei, pericolul unei inundaţii catastrofale este prezent mai mult decât oricând.
În aprilie 2006, când la mira Brăila s-a atins cota de 699 centimetri, brăilenii au crezut că Dunărea nu are cum să crească mai mult decât atât. "Am zis atunci că nici într-o sută de ani nu se va mai atinge un asemenea nivel. Iată că ne-am înşelat!", spune Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila.
Fluviul a ajuns luni, 5 iulie 2010, la cota de 709 cm, iar prognozele hidrologice menţionau, pentru data de 10 iulie, o cotă incredibilă, de 730 cm. Chiar şi la un asemenea nivel istoric însă, municipiul Brăila nu se află în pericol de a fi inundat, graţie faptului că este aşezat pe un pinten de pământ situat la circa 10 metri deasupra falezei dunărene.
În schimb, faleza şi implicit zona portuară se află deja sub apă de o săptămână. A fost inundat perimetrul Zonei Libere Brăila, iar apa a intrat în subsolul unor imobile ce adăpostesc locuinţe sociale, precum şi în subsol la Marinarul, un restaurant situat în zona falezei. Din imobilele inundate au fost evacuate 100 de persoane, care sunt cazate temporar în căsuţele taberei de elevi din staţiunea Lacu Sărat.
Dacă municipiul este ferit de furia Dunării, marele pericol este prezent pe malul de vizavi, unde digul care apără Insula Mare a Brăilei (IMB) începe să reziste din ce în ce mai greu presiunii imense la care este supus. A fost proiectat să facă faţă unei cote de maximum 720 cm, iar dacă se vor atinge cei 730 cm prognozaţi de hidrologi, doar Dumnezeu poate şti dacă va ceda sau nu.
De două săptămâni, angajaţii sucursalei brăilene a Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare, salariaţii "TCE 3 Brazi" SRL Piatra Neamţ - arendaş