Eşecul echipei Franţei la Cupa Mondială nu numai că a reaprins retorica rasistă a extremiştilor, dar repune în discuţie patriotismul multirasial şi problema identitară franceză.
După ce Franţa a părăsit competiţia fără nicio victorie încă din faza grupelor, jucătorii, dintre care mulţi sunt de culoare şi provin din familii de imigranţi, au fost acuzaţi de presă şi chiar de oamenii politici de lipsă de patriotism.
Motto-ul “Toţi împreună pentru un nou vis”, s-a transformat într-un coşmar pentru Les Bleus. După ce atacantul de culoare Nicolas Anelka l-a înjurat pe antrenorul său Raymond Domenech în pauza meciului pierdut cu 2-0 în faţa Mexicului, jucătorii au refuzat să se antreneze pentru meciul decisiv cu Africa de Sud în semn de protest. Mai mult, căpitanul echipei Patrice Evra s-a plâns că „există un trădător printre noi pe care trebuie să-l eliminăm”. Vinovatul a fost depistat în persoana preparatorului fizic al echipei iar acesta a fost agresat de Evra pentru că ar fi divulgat presei discuţiile jucătorilor din vestiar.
După ce Jean-Louis Valentin, managerul general al federaţiei franceze de fotbal, a demisionat exasperat de starea echipei, preşedintele Sarkozy a trimis-o pe Roselyne Bachelot, ministrul sportului şi sănătăţii la faţa locului pentru a vorbi cu antrenorul şi jucătorii. Dezastrul nu a mai putut fi însă împiedicat.
Corul criticilor
„Dezertorii”, „Impostorii” şi „Răzmeriţă”, au titrat ziarele franceze. Şi în mediul politic prestaţia echipei naţionale a fost taxată. „Această echipă este o caricatură a Franţei. A fost un show patetic”, a spus ministrul de externe Bernard Kouchner. Ministrul educaţiei, Luc Chatel s-a declarat şocat de faptul că Evra, căpitanul francezilor, nu a cântat Marseilleza iar antrenorul Domenech a refuzat să dea mână la sfârşitul meciului cu managerul Africii de Sud.
“Decad