Ion Alexandru Ţiriac, moştenitorul unui imperiu cu afaceri de 1,4 mld. euro, consideră că firmele care vor reuşi să treacă şi peste majorarea TVA şi vor supravieţui vor avea de câştigat în următorii ani, în contextul în care situaţia de acum este mai normală faţă de cea din 2007, atunci când creşterea era una artificială.
Decizia de majorare a TVA nu va avea niciun efect pozitiv asupra economiei locale, exis tând şansa ca şi mai multe com panii să-şi închidă activitatea şi implicit să nu mai contribuie la bugetul de stat, reducând şi mai mult veniturile, în opinia lui Ion Alexandru Ţiriac, reprezentantul acţio na rului în consiliile de conducere şi administraţie, atât în cadrul Ţiriac Holdings, cât şi în cadrul board-urilor Unicredit Ţiriac Bank, Allianz Ţiriac Asigurări şi Metro Cash&Carry.
"În urma acestei decizii nu câştigă nimeni, iar sectorul privat, care este lovit încontinuu de doi ani, primeşte încă o necunoscută în ecuaţie. Multe firme operează astăzi în pierdere sau la limita break-evenului, acestea reducând costurile în ultimele 18 luni până la limita sub zis tenţei, şi acum, printr-o scădere a consu mului, «sănătatea» acestor firme va fi supusă unui nou test."
Ion Alexandru Ţiriac, 33 de ani, a început să lucreze alături de tatăl său în urmă cu aproximativ cinci ani, ocupându-se în principal de divizia auto a holdingului.
Impact greu de măsurat
În opinia fiului fostului tenisman impactul majorării TVA este extrem de greu de măsurat, "având în vedere că nu poate şti nimeni astăzi ce procent din aceste încasări adiţionale va fi real, cât se va duce către piaţa neagră şi cu cât va scădea consumul".
Ţiriac are afaceri în două dintre cele mai lovite pieţe din economia românească, respectiv industria auto şi imobiliare, sectoare în care multe businessuri s-au redus cu 40-50% faţă de nivelul din urmă cu doi ani. Nici afa