Lipsa turiştilor de la mare i-a determinat pe operatori să lanseze o serie de promoţii şi să plătească din profitul lor noile taxe impuse de guvern. Nici în weekend nu mai e înghesuială.
Au păstrat tarifele în ciuda majorării TVA şi chiar au inventat o serie de noi promoţii. Cu toate acestea, hotelierii de pe litoral duc lipsă acută de turişti. Vânzările agenţiilor au scăzut abrupt după succesul înregistrast în perioada de earlybooking.
Dacă atunci se vorbea de vânzări mai mari cu 25-30%, acum se menţionează o scădere de 30- 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Litoralul la "ultimul minut"
Nici weekendurile nu mai sunt la fel de aglomerate ca în 2009. "O parte dintre cei care veneau weekendurile îşi fac acum calculele şi realizează fie că e prea scump şi nu mai vin deloc, fie că ar ieşi mai ieftin dacă îşi iau două zile libere, pe care le leagă cu un singur sfârşit de săptămână", spune Dragoş Răducan, secretar general al Fedeaţiei Patronatelor din Turism.
În aceste condiţii, hotelierii au lansat şi o serie de oferte. Dincolo de cunoscuta variantă "plăteşti cinci nopţi, stai şase", în sudul litoralului a apărut acum versiunea "plăteşte unul, mănâncă doi", valabilă până pe 15 iulie.
"La noi mesele să plătesc în regim de bonuri valorice. Dacă îşi cumpără, să zicem, masă de 200 de lei, noi îi încărcăm cardul cu 400 de lei", explică Ciprian Constantinescu, director Cohotels, companie ce deţine două hoteluri de trei stele în Jupiter. Aici, cazarea pentru o noapte, cu mic dejun, este la preţul de 75 de lei/persoană.
Lipsa clienţilor a adus în actualitate şi last minute-urile. Astfel, pentru cinci nopţi, la un hotel de două stele din Mamaia, preţul a scăzut la 400 lei, de la 486 lei/persoană, în timp ce pentru acelaşi sejur în Venus se plătesc acum 230 de lei, de la 276 lei. "Hoteluril