Cu 460 de ani in urma, ciocolata a fost introdusa in Europa ca bautura si a creat o pasiune ce rezista si dupa aproape jumatate de mileniu.
Europa a descoperit tarziu placerile ciocolatei. Potrivit arheologilor, cultivarea boabelor de cacao dateaza cel putin din 1250 i. Hr. in Mexic, America Centrala si de Sud, noteaza wired.com.
Maiasii cultivau arbori de cacao in gradinile lor si foloseau boabele pentru a pregati bauturi ceremoniale. Aztecii consumau xocoatl ("apa amara"), aromata cu vanilie si ardei iute. In societatea azteca, boabele de cacao erau moneda de schimb. Un curcan, de pilda, costa 100 de boabe de cacao, o prostituata, 10, iar un iepure, 4.
In 1502, in cel de-al patrulea si ultimul voiaj catre Caraibe, Cristofor Columb a ajuns in Insula Guanala, pe coastele Hondurasului. Acolo a fost intampinat de azteci care i-au oferit un sac plin cu ceea ce pareau a fi migdale, in schimbul marfurilor sale. Acestia i-au preparat o bautura numita tcholate (sau xacolate). Columb nu a apreciat bautura amara, dar a luat cateva din acele boabe inapoi cu el in Spania, din curiozitate.
Ciocolata, o bautura divina
Conquistadorul spaniol Hernan Cortes, care a cucerit Mexicul, scria in 1519 ca ciocolata "este bautura divina care intareste rezistenta si combate oboseala. O ceasca din aceasta bautura pretioasa ii permite unui om sa mearga o zi intreaga fara mancare".
Cortes a adus cu el boabe de cacao, la intoarcerea in Spania in 1528. Traditia spune ca ciocolata a fost introdusa in Europa pe 7 iulie 1550 si popularizata de calugarii care calatoreau pe continent.
Ciocolata calda a devenit bautura preferata la Palatul Versailles, acolo unde era privita si ca afrodiziac.
Prima ciocolaterie din Londra s-a deschis in 1657. Englezii credeau ca bautura era un medicament, capabil sa trateze tu