Apele Siretului au inregistrat, la Sendreni, o scadere cu 51 de centimetri in ultimele 24 de ore, cota fiind aici miercuri dimineata, la ora 7,00, de 645 de centimetri - cu 45 de centimetri peste cota de inundatie, a anuntat Prefectura Galati, potrivit Agerpres. Si apele Dunarii au scazut cu 7 centimetri in ultimele ore, ajungand miercuri la o cota de 718 centimetri, cu 78 de centimetri mai mult fata de cota de inundatii de 640 de centimetri, iar debitul acesteia este de 14.000 de metri cubi pe secunda, anunta Agerpres.
Potrivit prognozei Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor, pentru urmatoarele 24 de ore tendinta este stationara, iar nivelul maxim, de 682 de centimetri, va fi atins pe 10 iulie. In acest moment, intregul dig de aparare a municipiului Galati, la Dunare, este monitorizat in permanenta si este consolidat in zonele cu infiltratii.
Marti seara au sosit la Galati si echipamentele trimise de Belgia si Austria pentru a sprijini eforturile de reducere a efectelor inundatiilor. Este vorba despre cinci generatoare electrice, 11 motopompe cu furtunuri, o instalatie de purificare a apei si 5.000 de recipienti din Belgia, zece motopompe si trei generatoare electrice din Austria.
Potrivit specialistilor Sistemului de Gospodarire a Apelor Giurgiu, Dunarea isi mentine in continuare tendinta de scadere, dupa ce luni inregistrase un maxim de 727 de centimetri.
Autoritatile monitorizeaza in continuare digurile de pe raza judetului, dar nu s-au semnalat situatii speciale privind stabilitatea acestora. Raman in continuare inundate din infiltratii in zonele de dig-mal peste patru mii de hectare de paduri si peste o suta de hectare de culturi agricole.
Pentru urmatoarele zile, specialistii prevad ca Dunarea isi va mentine la Giurgiu tendinta de scadere a nivelului apelor. Apele Siretului au inregist