Studiile arată că suntem zgârciţi cu banii de săpun, şampon sau pastă de dinţi, iar criza a strâns şi mai mult punga. Unii dau vina pe sărăcie, alţii pe lipsa de educaţie pentru neglijenţa de care dau dovadă unii români când vine vorba de propria igienă.
Când au venit prima dată la sediul Asociaţiei Valentina România, unii dintre cei 100 de copii din Ferentari cu care lucrează centrul nu se spălaseră niciodată pe dinţi, deşi aveau deja 7-8 ani.
Mai citiţi şi:
Precauţii care vă feresc de cancerul de piele
Abuzul de medicamente duce la dependenţă
Părinţii nu le spălau hăinele cu săptămânile, aşa că mergeau la grădiniţă îmbrăcaţi la fel, murdari şi mirosind urât. Patru ani mai târziu, copiii au învăţat să folosească zilnic periuţa de dinţi, să acorde importanţă igienei întregului corp.
Asociaţia a început proiectul „Igienă şi sănătate" în 2006, când au fost cumpărate două maşini de spălat şi două de uscat rufe. De atunci, familiile care au probleme financiare vin acolo să-şi spele hainele. „Noi le furnizăm detergent, toate consumabilele", spune Cristina Ana Iliescu, director de programe.
Zilnic vin la centru aproximativ 25 de copii din cei 100 înscrişi în program. „La noi, copiii pot fi monitorizaţi. Au pastă şi periuţe de dinţi şi se spală aici", precizează Ana Iliescu. De la un an la altul învaţă cum trebuie să se spele şi că trebuie să păstreze curăţenia în jurul lor ca să prevină apariţia unor boli.
„În timp, am observat îmbunătăţiri. Copiii sunt foarte direcţi. Cei care au deprins regulile de igienă îi marginalizează pe cei noi, care nu le ştiu", adaugă directoarea programului. E însă un proces circular, din care şi unii şi alţii au de învăţat. Cei noi, că trebuie să deprindă regulile, iar cei care le cunosc deja, că trebuie să le respecte în continuare.
Consiliere pentru părinţi şi copi