Gura Portiţei a devenit alternativa ideală pentru turiştii care iubesc marea, dar nu agreează vacarmul specific staţiunilor de pe litoral.
Gura Portiţei este situată pe o fâşie îngustă de nisip cu o lungime de aproximativ 4.000 de metri, între Marea Neagră şi Lacul Goloviţa. Denumirea acestor locuri de un pitoresc aparte provine de la o breşă naturală care exista, cu câteva decenii în urmă, pe cordonul litoral în respectivul punct. Acea gură de apă căscată în pragul de nisip al litoralului permitea transferul de apă între Lacul Goloviţa şi Marea Neagră. Închisă în anii '70, breşa naturală de la Gura Portiţei a transformat Goloviţa într-un lac închis, cu apă în curs de desalinizare. Lacul Goloviţa care mărgineşte actuala zonă turistică Gura Portiţei, comunică la nord cu Lacul Razim, iar la sud cu Lacul Sinoe, printr-un sistem de ecluze, iar zona a fost inclusă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
Alternativă la Vama Veche
Iniţial, la Gura Portiţei a existat un sat pescăresc care era inclus în comunitatea lipovenească Jurilovca. Din fostul sat a mai rămas doar cherhanaua, transformată şi ea în stabiliment turistic. Astăzi, Gura Portiţei, transformată, în urmă cu aproape un deceniu, în staţiune turistică, a devenit una dintre cele mai retrase şi liniştite destinaţii turistice de pe litoralul românesc, o alternativă pentru Vama Veche, devenită prea aglomerată.
Căi de acces
Accesul La Gura Portiţei se face de regulă cu vaporaşul, de la Jurilovca. Se poate ajunge şi cu autovehicule speciale pe drumul de coastă de la Vadu din judeţul Constanţa. Satul lipovenesc Jurilovca este situat în zona de est a judeţului Tulcea, pe malul Lacului Goloviţa, la o distanţă de aproximativ 300 kilometri de Bucureşti. Drumul spre acest sat porneşte de pe DE87 din intersecţia cunoscută sub numele Două Cantoane. Dinspre litoral se ajunge aici pe drumul Constan