Primarul Ilie Bolojan a anunţat joi în cadrul unei conferinţe de presă că din cauza legilor austerităţii, municipalitatea va fi în imposibilitatea de a contracta credite, limitându-se astfel drastic principiul autonomiei locale. Bolojan a spus că toate documentaţiile pentru contractarea unui credit de către Primărie vor trebui aprobate la nivel central, în urma unui proces "total netransparent".
La mâna Guvernului
Mai mult, chiar dacă municipalitatea nu a atins gradul maxim de îndatorare, de 30% din media veniturilor proprii încasate efectiv pe ultimii 3 ani, orice demers de a contracta credite va fi sortit eşecului în cazul în care Primăria figurează cu plăţi restante, ceea ce e extrem de uşor.
"Spre exemplu, se poate considera că Municipiul Oradea înregistrează plăţi restante către SC Electrocentrale SA Oradea, deşi acestea se datorează unor decizii girate de autorităţile centrale. Astfel, obligaţiile de plată privind subvenţia tarifelor de energie termică asumate de către Autoritatea Naţională pentru Reglementare a Energiei şi neonorate de Guvern, în prezent în sumă de 22 milioane lei, sunt considerate transferate în sarcina autorităţilor locale", a declarat primarul.
Ilie Bolojan a mai spus că acordarea de fonduri de la bugetul central se va face pe baza unor contracte de finanţare, metodologie care s-a dovedit total neviabilă până în prezent. "Avem experienţa derulării anevoioase a unor astfel de contracte, cum ar fi cel demarat în anul 2006, privind extinderea reţelelor de apă şi canal, în care plăţile către constructori întârzie deja de un an şi jumătate, şi cel demarat în 2007, privind extinderea şi modernizarea grădinii zoologice, ambele încheiate cu Ministerul Mediului, unde nu am primit nicio sumă", a spus primarul.
Bani doar cu contract
Ilie Bolojan a mai amintit că, prin modificarea modului de calcul al gradului de în