Contracte pe bani mulţi, dirijate politic, şi o schemă de personal supradimensionată prin angajarea de rubedenii sau colegi de partid, "legiferată" chiar prin contractul colectiv de muncă.
La Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, totul este posibil. Chiar şi majorarea salariilor şi acordarea de prime nesimţite pentru şefi, în plină criză, sub pretextul "depăşirilor de plan".
O demonstrează situaţia de la filiala orădeană a companiei. Sub şefia fostului viceprimar Mihai Groza, sucursala desprinsă la sfârşitul anului 2008 din subordinea celei de la Cluj aproape şi-a triplat numărul de salariaţi. Dar nu pentru că ar fi avut mai mult de lucru. Majoritatea nou-veniţilor sunt funcţionari care trag mâţa de coadă prin sediu, iar printre ei se află şi fiica managerului, angajată pe post de inspector de mediu...
Raiul băieţilor deştepţi
Hidroelectrica este unul din jucătorii cei mai importanţi de pe piaţa energiei deoarece compania controlată în proporţie de 80% de stat produce cea mai ieftină electricitate şi asigură o treime din consumul intern. De aici şi interesele mari ce roiesc în jurul ei, de la contractele de achiziţii şi până la cele de livrare a energiei electrice. Firmele cumpără energia ieftin, prin contracte încheiate pe termen lung, pentru a o revinde apoi la un preţ mai mare, adesea tocmai unor firme de stat. Totul se face "legal", desigur, iar afacerile sunt controlate strict de la Bucureşti, sucursalele neavând personalitate juridică.
De altfel, managerii din teritoriu sunt numiţi - cum altfel? - pe criterii politice, pentru a putea servi interesele partidului-stat. Hidrocentrale Oradea, de pildă, sucursala desprinsă de cea din Cluj în octombrie 2008, este păstorită de fostul viceprimar PDL al Oradiei, Mihai Groza. Ales consilier municipal pe listele PNŢ în 2000, Groza a trecut în 2003 la PD, iar un an mai