Dunărea a scăzut la Galaţi cu 7 cm în ultimele 24 de ore, iar Siretul, la Şendreni, a scăzut cu încă 31 cm. La ora 7.00, fluviul avea o cotă de 668 cm, iar Siretul de 614 (14 cm peste cota de inundaţie). Pentru secţiunea Galaţi, potrivit ultimei prognoze, Dunărea va atinge maximul de 677 cm, cu un debit de 16.074 mc/s, pe 10 iulie.
"Toată atenţia se îndreaptă însă acum spre Prut. La staţia hidrologică Oancea, râul avea o cotă de 518 cm, cu 78 cm peste cota de atenţie (cota de inundaţie fiind 550 cm). Îndiguirea Brateşul de Sus este în faza I de apărare, iar Brateşul de Jos în faza a III-a. Peste 60 de lucrători ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi monitorizează cu maximă atenţie evoluţia debitelor şi comportarea îndiguirii", a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.
Citeşte şi: Stradă închisă din cauza inundaţiilor în Tulcea. În Cernavodă au fost evacuate 36 de persoane
Guvernul Ungariei ajută sinistrații cu materiale în valoare de peste 100.000 de lei
Pe o lungime de şase kilometri amonte de confluenţa cu Dunărea, digul la Prut este supraînălţat mecanizat şi se fac lucrări de impermeabilizare în zonele cu infiltraţii. Se constituie, de asemenea, o rezervă de saci cu pământ pentru intervenţii ulterioare.
Prognoza pentru următoarele 24 de ore arată că Dunărea şi Siretul vor avea niveluri şi debite în scădere. Prutul continuă să crească, un vârf de viitură (determinat de debitele mari din amonte, cumulate cu precipitaţiile abundente din ultimele zile) fiind aşteptat la Oancea peste aproximativ 14 zile.