Reputatul profesor Nicholas Boyle, de la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie, cel care a prezis că anul 2014 va fi unul fatidic, a acordat un interviu pentru „Adevărul de Seară” în care vorbeşte despre cum ne poate salva SUA de la dezastru economic şi care vor fi cele mai acute probleme cu care ne vom confrunta în următorii ani, bazându-se pe un determinism istoric simplu. Şi-anume că de cinci secole încoace, în a doua jumătate a decadei secunde are loc un eveniment crucial.
Profesorul care a scris cartea „Cum să supravieţuim crizei următoare” are în spate o viaţă de cercetare în domenii precum politică, economie, filozofie, teologie şi literatură, cât şi cercetări cu privire la starea politicii globale şi cauzele, consecinţele crizei financiare actuale.
Cercetătorul avertizează că 2014 ne-ar putea condamna la un secol de violenţe şi sărăcie fără precedent. Dar, totodată, Boyle este convins însă că această situaţie poate fi schimbată de „o singură mare putere”: SUA.
ADS: Ce ar trebui să facem ca să supravieţuim în faţa acestei crize?
N.B.: România este într-un context favorabil, faptul că face parte din UE ar putea-o salva. Viitorul depinde însă de o renaştere a spiritului original al Uniunii, cu angajamentul său faţă de integrarea tot mai strânsă. Altfel naţionalismul va conduce doar la dezastru, pentru că nu statele-naţiune sunt cheia stabilităţii, ci organizaţiile internaţionale.
Mai mult decât atât, dacă oamenii nu-şi onorează promisiunile şi nu încetează să creadă în promisiunile altora, aceasta este calea sigură spre ce-i mai rău. Trebuie să existe o bază reală în economia de activitate pentru revigorarea încrederii în „economia de promisiuni”. Nu avem nevoie de un pachet de măsuri de salvare, cât de forţă de muncă
România va avea soarta Greciei?
N.B.: Sunt ţări care o duc mult mai rău d