Magistratul Ana Cristina Lăbuş, judecător la Tribunalul Iaşi şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), şi-a depus candidatura pentru a promova la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, decizia finală urmând a fi luată chiar de colegii săi. Lăbuş nu a primit însă avizul colegiului de conducere al Curţii Supreme, care, deşi consultativ, este important. Asupra candidaturii judectăroarei de la Iaşi şi a altor 12 depuse de magistraţi de la alte instanţe, membrii CSM se vor pronunţa în şedinţa de azi.
Cererea de promovare a Anei Cristina Lăbuş vine în contextul în care în urmă câteva luni asociaţiile profesionale au criticat în termeni vehemenţi promovarea secretarului CSM, Corina Corbu, tot la Curtea Supremă. Laura Ştefan, expert al Societăţii Academice din România, a declarat pentru România Liberă că i s-ar părea normal ca membrii şi angajaţii CSM să nu poată promova pe perioada cât activează în cadrul instituţiei. „Mi s-ar părea normal ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi cei care lucrează acolo să nu poată promova atunci, de avansare să beneficieze oamenii care lucrează efectiv în instanţe şi parchete. Ar fi o ocazie în plus să se elimine semnele de întrebare care planează asupra unor asemenea promovări", a spus Laura Ştefan.
Purtătorul de cuvânt al CSM, judecătorul Cecilia Morariu, spune că până în 2006 membrilor CSM le era interzisă promovarea în perioada mandatului. „Prevederile iniţiale ale Legii 317/2004 conţineau la art. 56 şi precizarea că magistraţii aleşi membri CSM nu pot fi promovaţi pe durata mandatului. Ordonanţa 27/2006 a abrogat articolul 56, astfel încât legea asigură în prezent cadrul legal candidaturii şi, eventual, promovării la o instanţă superioară", ne-a declarat Cecilia Morariu.
Până în 2006, membrilor CSM le era interzisă promovarea în perioada mandatului.
Magistratul Ana Cr