La Galaţi, nivelul maxim este aşteptat sâmbătă, 10 iulie
Autorităţile gălăţene au primit ieri o gură de oxigen după ce apele Dunării au înregistrat o scădere a cotei. În ultimele 24 de ore, Dunărea a scăzut cu 5 cm, dar cota maximă este prognozată pentru sâmbătă, 10 iulie, când este aşteptat un nivel de 682 cm.
Autorităţile locale au dispus consolidarea digului de apărare a oraşului, dig terminat în 36 de ore, aşa cum s-a preconizat. La ridicarea stăvilarului pentru protejarea municipiului Galaţi au lucrat sute de angajaţi ai instituţiilor din subordinea primăriei, jandarmi, lucrători ai ISU şi voluntari.
Viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, a ţinut să precizeze că în ajutorul celor care au ridicat digul au venit foarte mulţi gălăţeni din cartierul Valea Oraşului, cei care ar fi direct afectaţi de o eventuală inundare a municipiului Galaţi. Secretarul de stat în cadrul MAI, fostul prefect de Galaţi Mihai Capră, a mers în localitatea Grindu pentru a-i linişti pe oamenii de acolo în privinţa realizării unei breşe în digul din apropierea localităţii. El le-a spus oamenilor că stăvilarul ridicat la Galaţi va rezista şi nu se va apela la această soluţie extremă. Autorităţile luau în calcul inundarea acestei zone din judeţul Tulcea, fapt care a încins spiritele.
Ambasadorul Olandei s-a aflat ieri la Galaţi pentru a-l prezenta autorităţilor locale pe noul consul onorific al Regatului, dar în acelaşi timp a purtat discuţii şi cu reprezentantul Guvernului în teritoriu şi cu viceprimarul Nicuşor Ciumacenco şi preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac. În urma producerii inundaţiilor din 2005 şi 2006, guvernul olandez a alocat bani pentru realizarea unui studiu care să facă referire la renaturarea cursului Dunării şi găsirea de soluţii pentru apărarea oraşelor Brăila