Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat, joi, că Legea ANI va pleca la promulgare, menţionând că Biroul Permanent al Camerei convocat pentru joi, la ora 12.00, nu s-a putut ţine din lipsă de cvorum, de la şedinţă lipsind reprezentanţii PSD şi PNL.
”Din acest moment, Legea ANI va pleca la preşedinte pentru promulgare. PDL a decis să depună forma adoptată de Camera Deputaţilor ca proiect de lege care să intre în discuţie la toamnă", a precizat Anastase.
Ea a spus că speră ca, pe parcursul discuţiilor, acest proiect să fie îmbunătăţit.
"Sperăm ca, din toamnă, toate actele normative care vizează domeniul integrităţii să compună un singur act care să dea mai multe puteri ANI", a adăugat Roberta Anastase.
Potrivit Mediafax, preşedintele Comisiei Juridice de la Cameră, Daniel Buda, i-a cerut Robertei Anastase, marţi, să nu trimită Legea ANI reexaminată la promulgare, pentru că în cazul articolului privind reînfiinţarea comisiilor de cercetare a averilor, eliminat de Senat, Camera are rol decizional. Daniel Buda a invocat în acest sens articolul 75 alineatul 4 din Constituţie. Conform acestuia, în cazul în care prima Cameră sesizată adoptă o prevedere care intră în competenţa sa decizională, prevederea este definitiv adoptată dacă şi cea de-a doua Cameră este de acord. În caz contrar, numai pentru prevederea respectivă, legea se întoarce la prima Cameră sesizată, care va decide definitiv în procedură de urgenţă.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, miercuri, că le-a solicitat membrilor Biroului Permanent să se pronunţe dacă trebuie sesizată Comisia juridică pe legea ANI, urmare a solicitării lui Daniel Buda.
Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat, săptămâna trecută, cu 115 voturi favorabile şi două abţineri, noua formă a Legii ANI, reexaminată la solicitarea preşedintelui Traia