Savori, parfumuri şi pasiuni siciliene. Produse culinare locale din zona Marsala. Tradiţii folclorice şi muzică italiană. Le-am regăsit, pe toate, pe afişul ediţiei de anul acesta - 12-14 iunie - a festivalului Siciliamo - "iubesc Sicilia".
Desfăşurat aproximativ în aceeaşi perioadă cu "Bonton" - manifestare dedicată peştelui ton care se ţine nu departe de Marsala, la Bonagia. Festivalul a pus, aşa cum era de aşteptat, la loc de cinste, vinul şi uleiul de Sicilia, fără a omite din program o serie de surprize.
Noutatea absolută a festivalului organizat de Camera de Comerţ din Trapani a fost, anul acesta, prezentarea desertului "Garibaldino", mândrie a patiserilor locali şi a "Coctailului celor 1.000", băutură cu arome mediteraneene. Evenimentul a marcat, într-o manieră originală, împlinirea a 160 de ani de la revoluţia lui Garibaldi.
"GASTROSOFUL" PEPPE BARONE
Un concurs al celor mai buni bucătari sicilieni desfăşurat la Marsala, pe toată durata celor trei zile de festival, a reprezentat un bun prilej de a-i cunoaşte pe Peppe Barone şi pe Gianni Zichichi, doi dintre cei mai importanţi bucătari-şefi ai momentului.
Povestea lor are un început modest şi destul de comun. Mama, apoi mătuşile, i-au învăţat să facă primele feluri de mâncare. Apoi, s-au descurcat şi singuri. Peppe Barone, care a reprezentat, la Marsala, echipa de bucătari din Agrigento-Ragusa a fost, la început, autodidact în bucătărie.
Din 1987, numele lui ajunge însă a fi cunoscut în Italia, îndeosebi pentru că, pe lângă bucătăria practică, s-a străduit să transmită cultura zonei din care provine, publicând mai multe cărţi, între care una cu titlul "Pâine şi Ciocolată." În paginile ei, bucătarul-scriitor aduce un omagiu pastei de cacao din timpul maurilor, cei care au debarcat în Sicilia o dată cu gustul ei exotic.
"Casa mea,