Prima creaţie artistică a lui Kris Kuksi a fost un model în miniatură a unei rulote Winnebego, completat cu o baie făcute din hârtie. Petrecându-şi copilăria în anii ‘70 în zona rurală a Kansasului, imaginaţia şi lipiciul erau uneltele de bază ale distracţiei şi jocului său. Kuksi a dezvoltat un adevărat talent pentru construcţia miniaturilor complexe făcute din truse de modelaj, părţi mecanice şi soldăţei de jucărie. Astfel, şi-a descoperit pasiunea pentru perioadele mistice baroce şi gotice, potrivit revistei Intelligent life.
Fascinaţia faţă de meşterire şi gusturile retro l-au făcut un fan al steampunkului, o subcultură care combină estetica erei victoriene, a motoarelor cu aburi, cu tehnologia modernă. Inspirat de scrierile science-fiction timpurii ale lui Jules Verne şi H.G. Wells, steampunkul are o sensibilitate romantică, fantastică. Este "o urmă de tehnologie cu puţină antichitate şi poate un dram de macabru. Este umanitate...si poate chiar puţină rebeliune socială şi transgresiune", a spus Kuksi.
Kuksi a fost printre cei 18 artişti din toată lumea ale căror creaţii au fost parte din "Steampunk", o expoziţie dedicată acestui gen de la Muzeul de istorie a ştiinţei din Oxford, de la începutul acestui an. Acesta a fost încă un semn că steampunkul începe să fie la modă, în videoclipurile muzicale, aplicaţiile iphone şi pe Internet.
În nordul Angliei, unele şcoli gimnaziale au introdus chiar câteva materii opţionale de artă inspirate din acest curent, în anul şcolar trecut, proiect finanţat în parte de Consiliul englez de artă. Numit "O călătorie fantastică", proiectul a organizat ateliere ţinute de designeri locali, sculptori şi artişti steampunk, pentru mii de elevi. Rezultatele atelierelor vor putea fi văzute într-o expoziţie la Muzeul descoperirilor din Newcastle, luna aceasta.
"Cultura steampunk este foarte des întâlnită în momentul