Tensiuni sociale în Franţa, unde se anunţă suprimarea a 16 mii de posturi în învăţământ. Sindicatele reacţionează şi anunţă o grevă, imediat după vacanţe. "Planul guvernamental este o catastrofă pentru învăţământ. El înseamnă reducerea ambiţiilor Franţei în materie de educaţie. Reuşita elevilor noştri este în joc", spune un lider al principalei federaţii sindicale din domeniul învăţământului.
Tensiuni sociale în Franţa, unde se anunţă suprimarea a 16 mii de posturi în învăţământ. Sindicatele reacţionează şi anunţă o grevă, imediat după vacanţe.
"Planul guvernamental este o catastrofă pentru învăţământ. El înseamnă reducerea ambiţiilor Franţei în materie de educaţie. Reuşita elevilor noştri este în joc". Am citat dintr-o declaraţie a unui lider al principalei federaţii sindicale din domeniul învăţământului.
Pentru cadrele din învăţământul francez, deci, plecarea în vacanţă riscă să aibă un gust amar, iar revenirea, la toamnă va avea cu siguranţă gustul mobilizării sociale. Sindicatele din educaţie anunţă în consecinţă o grevă pe 6 septembrie, la numai trei zile după deschiderea şcolilor.
De notat că o altă grevă este deja anunţată pe 7 septembrie, împotriva reformei sistemului de pensii. Aceste noi reduceri de posturi sunt prefigurate de Guvern, în contextul unui plan care prevede o reducere drastică a numărului de funcţionari plătiţi din bugetul statului. Un pensionat din doi de exemplu nu va fi înlocuit. Anul trecut au fost deja suprimate 13.500 de posturi, iar în 2008, alte 11.200 de posturi.
Ministerul Educaţiei şi al Învăţământului superior este deci principalul vizat, întrucât numără un milion o sută de mii de angajaţi, dintre care opt sute de mii sunt cadre didactice.
"Sistemul şcolar francez este în pericol", declară pentru Agenţia France Presse un alt lider sindical, care explică şi ce se va întâmpla pe viitor : efectivul pe