Grupul Upetrom, deţinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a intrat pe segmentul explorării şi extracţiei de petrol şi gaze, câştigând prin compania Petromar Resources două perimetre petrolifere pe platforma continentală românească a Mării Negre, au declarat, pentru "Adevărul", reprezentanţii companiei.
"Grupul Upetrom, prin compania Petromar Resources, a hotărât să intre pe segmentul concesiunilor de perimetre petrolifere în Marea Neagră. Dorim să folosim platformele petroliere pe care le avem pentru aceste concesiuni. Astfel, grupul Upetrom, prin GSP şi Petromar Resources, devine companie integrată în domeniul petrolului şi gazelor în Marea Neagră", a declarat, pentru „Adevărul", Radu Petrescu, directorul de comunicare al grupului.
Petromar a participat la ultima licitaţie organizată de Agenţia pentru Resurse Minerale în consorţiu cu compania britanică Melrose Resources şi deţine 20% din această asociaţie. Consorţiul a fost declarat câştigător a două perimetre petrolifere din cele cinci câştigate de România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, în urma unui proces cu Ucraina.
Aceasta este prima concesiune a grupului Upetrom, compania activând până acum în domeniul serviciilor de foraj şi construcţii petroliere.
Compania are activităţi de foraj marin şi construcţii de conducte în apele bulgăreşti şi turceşti ale Mării Negre, iar în Rusia are contracte de construcţii de conducte. De asemenea, grupul Upetrom mai are activităţi în Golful Persic şi în Marea Mediterană.
Compana deţine cinci platforme petroliere de foraj şi a investit în modernizarea acestora circa 200 de milioane de dolari în ultimii cinci ani.
Potrivit publicaţiei de profil „Offshore Magazine", într-unul din cele două perimetre concesionate de Melrose şi Petromar a fost descoperit un zăcământ de ţiţei, denumit Olimpiskyi, în urma unor lucrări de foraj rea