Şeful CCA, Vasile Avram, spune că arbitrajul o ia de la zero şi nu doreşte să ajungă în aceeaşi barcă cu cei trimişi la puşcărie în "dosarul Piteşti"
Reinstalat în fruntea CCA în urmă cu trei săptămîni, fostul asistent FIFA a întocmit un plan de redresare al arbitrajului pînă în 2015 şi mizează pe un "central" român la Mondialul de peste patru ani
- Domnule Avram, v-aţi bucurat că la Mondiale au fost pînă acum arbitraje mai scandaloase decît în România?
- Nu se pune problema aşa, dar adevărul e că, la unele greşeli, nu găseşti o explicaţie de ce nu s-a luat decizia corectă. Lumea acceptă mai uşor greşelile unui jucător care ratează de la un metru decît eroarea umană făcută de un arbitru la un ofsaid sau la un penalty. Păi, dacă se întîmpla la noi faza cu golul anulat Angliei era război civil! Scos din arbitraj, pus la zid, ce intervenţii s-au făcut şi tot tacîmul. Nu e normal!
"Ungurii se promovează, noi ne distrugem"
- Povestea cu dosarele de la Piteşti arată că suspiciunile permanente nu erau de neglijat.
- Nu mă mai întorc în trecut. Contează ce mesaje primesc arbitrii de la conducere. Dacă văd că un arbitru care greşeşte nu e sancţionat, colegii vor concluziona că există portiţe de scăpare. Dacă un club cere cu tam-tam pedepsirea unei brigăzi şi i se dă satisfacţie, ceilalţi vor înţelege că din direcţia X bate vîntul. Simt nevoia să fie apăraţi. Actuala comisie a hotărît să ia totul de la zero şi să transmită către arbitrii semnalul unei schimbări de atitudine. Altfel nu vom ieşi din impas!
- Frumos, dar de fiecare dată cînd începe campionatul curg belelele. Uite că ungurii tac şi au iar un "central" la o semifinală de Mondial, pe Victor Kassai, urmaşul lui Puhl!
- Fiindcă nu se distrug unii pe alţii, cum facem noi. Se promovează între ei! Îmi amintesc cum ajunsese