Fotbal, sânge şi bani: contrastele unui continent pregătit pentru boom economic. Vuvuzelele de la mondialul de fotbal au reuşit să acopere violenţele şi corupţia care guvernează Africa. Nu şi sunetul profiturilor pe care marile companii le fac pe continent.
Când Federaţia Internaţională de Fotbal anunţa, în 2004, că Africa de Sud va organiza campionatul mondial de fotbal din 2010, întregul continent a jubilat.
Nu cu gândul la spectacolul ce se anunţa, ci cu speranţa că această întrecere sportivă va aduce în atenţia investitorilor potenţialul de afaceri al unui continent rămas încă în umbră şi va face uitate, măcar pentru un timp, corupţia şi violenţele care fac parte din viaţa de zi cu zi a celor mai mulţi dintre africani.
La televizor s-au văzut goluri, însă pe youtube o înregistrare video postată de către grupul militant Mişcarea pentru emaniciparea Deltei Niger arată cum este ucis cu două focuri de armă un tânăr african.
Un soldat îl întreabă de unde este, iar băiatul răspunde „Boma", unul dintre vechile triburi din sudul Nigeriei. Băiatul este împuşcat imediat în cap. Scenă violentă şi şocantă nu prin raritatea sa, ci prin banala familiaritate în Delta Niger, zonă bogată în petrol.
Într-un raport recent, Amnesty International afirmă răspicat că industria petrolului şi corupţia sunt responsabile pentru poluarea pe scară largă a regiunii, pentru violenţe, foamete, ucideri, răpiri şi sutele de mii de refugiaţi.
DINCOLO DE APARENŢE
Amnesty International condamnă mai ales compania Shell Petroleum Development Company - un joint-venture între producătorul de stat Nigerian National Petroleum Corporation, Shell, Elf şi Agip - care deţine cea mai mare parte din exploatările din regiune.
Pentru cine are, totuşi, curaj să investească, Africa e o sursă de profit: o piaţă cu peste un miliard de