Cei care îndrăgesc opera marelui scriitor francez Jules Verne pot vizita Cetatea Colţ, locul care l-a inspirat pe scriitor. Cetatea Colţ datează de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitorită de cneazul Cândea.
Ulterior, Cândea a trecut la religia catolică şi şi-a schimbat numele în Kendeffy. Cetatea se află pe teritoriul satului Suseni pe drumul judeţean DJ 686, la intrarea pe valea Râuşorului şi la 3 km distanţă de satul Râu de Mori. Datorită aspectului cetăţii şi toponimiei locurilor, se presupune că acesta ar fi sursa de inspiraţie a romanului „Castelul din Carpaţi” de Jules Verne. Criticii care au studiat opera lui Jules Verne au ajuns la concluzia că scriitorul a făcut o călătorie în Transilvania şi a fost însoţit de o femeie frumoasă din satul Homorod.
Ultima iubire a lui Verne
Se mai spune şi că aceasta a fost ultima mare iubire a lui Jules Verne, iar povestea lor s-ar fi consumat în camerele castelului din Carpaţi. Localnicii ştiu povestea unei fete de 17 ani care şi-ar fi lăsat baltă mirele, în toiul pregătirilor de nuntă, şi a fugit de la părinţi. O chema Luiza, iar Jules Verne îi spunea „unica sirenă”. Viaţa i-a despărţit pe cei doi. Luiza a fost nevoită să se căsătorească, până la urmă, cu altcineva, şi a plecat cu întreaga familie la Bucureşti. Povestea castelului are, cumva, un final.
În 1944, într-o familie din Bucureşti, într-un scrin, sunt găsite câteva scrisori. De la Jules Verne către Luiza. Epistole de dragoste, pe care preafrumoasa femeie le-a lăsat nepoatelor ei. Urmaşii ei păstrează şi alte daruri despre care spun că sunt de la Jules Verne - un ceas cu pendul, două machete ale iahturilor scriitorului şi câteva volume din „Călătorii extraordinare”.
RECOMANDĂRI
Vineri / Invitaţie la circ
Circul internaţional Las Vegas soseşte astăzi la Deva. Cortu