Printre primele localităţi germane din Ardeal atestate documentar se regăseşte şi Biertanul, fiind recunoscut ca şi cetate în 1397. De asemenea, oraşul a fost şi un important centru istoric şi religios, fiind sediul episcopatului săsesc timp de 300 de ani, între 1572-1867.
An de an, totul a început să decadă, o dată cu plecarea forţată sau nu a saşilor din zonă. Rămânând doar saşii în vârstă, care nu voiau sau nu puteau să plece din România, construcţiile au început să fie afectate de vitregiile timpului, unele dintre ele nemaifiind protejate de mâna omului. Astfel, ceea ce acum câteva sute de ani reprezenta o mândrie pentru Transilvania acum a ajuns să fie de nerecunoscut.
TURDA FEST
Pentru a reda strălucirea de altădată a acestei zone, acum ajunsă în declin, dar şi a altora asemănătoare, a început să se organizeze Festivalul Turda Fest începând din anul 2005. Festivalul încurajează şi promovează dezvoltarea agricolă ecologică durabilă, peisajele rurale şi atracţiile turistice din Transilvania.
Pentru că au trecut cinci ani de la prima desfăşurare şi impactul a fost puternic, Turda Fest a devenit Transilvania Fest (care se va desfăşura anul acesta în perioada 30 iulie-1 august), extinzându-şi astfel activităţile în numeroase zone şi comunităţi din Transilvania. Aflat sub înaltul patronaj al ASR Principesa Margareta a României şi a patronajului internaţional al ASR Prinţul Charles de Wales, Turda Fest vrea să devină, cu ajutorul acestora, dar şi al partenerilor, un puternic mijloc de informare şi ajutorare a localităţilor şi locuitorilor din zonă, prin promovarea agriculturii, a produselor tradiţionale, a tradiţiilor locale, dar mai ales a agroturismului.
Recent, am vizitat şi noi localităţile Biertan, Richiş şi Copşa Mare. Am cunoscut oamenii locului, am gustat produse locale tradiţion