* Topul parlamentarilor cu absenţe
Senatorii Crin Antonescu, Cătălin Voicu, Ioan Ghişe, Dan Voiculescu şi Cristian Diaconescu, dar şi deputaţii Doru Frunzulică, Robert Negoiţă, Bogdan Niculescu Duvăz şi Nicolae Bănicioiu se află în topul parlamentarilor cu cele mai multe absenţe de la voturile electronice, conform raportului IPP. În ceea ce priveşte absenţa de la Camera Deputaţilor, directorul adjunct al IPP i-a evidenţiat pe deputaţii PSD Nicolae Bănicioiu şi Bogdan Niculescu Duvăz (care au o prezenţă de 16,54 %), Robert Negoiţă (cu o prezenţă de 10,08 %) şi Doru Frunzulică cu 3,10%. Ultimii patru clasaţi sunt miniştrii Laszlo Borbely, Kelemen Hunor, Elena Udrea şi fostul ministru Monica Iacob Ridzi care se află în concediu de maternitate, aceştia având absenţe motivate.
Peste 200 de proiecte de lege sau propuneri legislative au termenele de adoptare depăşite şi se află în procesul legislativ de până la 5-6 ani, într-una dintre cele două Camere ale Parlamentului, conform unui raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP), citat de Mediafax, care prezintă activitatea în prima sesiune parlamentară din acest an.
Realizatorii raportului arată că, potrivit prevederilor constituţionale, orice propunere legislativă sau proiect de lege trebuie să parcurgă procesul legislativ din Parlament în maximum 90 de zile de la înregistrare, respectiv 120 de zile de la înregistrare pentru coduri şi legi de complexitate deosebită.
IPP a solicitat, astfel, celor două Camere ale Parlamentului să explice motivul pentru care Constituţia nu se aplică şi termenele stabilite ca fiind necesare pentru încheierea procesului legislativ nu sunt respectate.
* Exemple de proiecte care stau de ani buni în Parlament
Un exemplu în acest sens este proiectul de Lege privind statutul minorităţilor naţionale, care a fost înregistrat la Senat încă din iunie