Televiziunile de ştiri îşi au păcatele lor. Că editorii sunt degrabă vărsători de breaking news sau news alert, asta se ştie, dar e explicabil: România nu e în niciun caz o ţară normală, în care buletinele de ştiri să curgă fără news alerturi. Că televiziunile sar calul uneori, iar este ştiut: difuzarea în buclă a filmuleţului cu Traian Băsescu lovind copilul (nu cu pumnul!) a fost atât de exasperantă încât a avut efectul advers celui scontat.
Nu mai departe de zilele trecute, Antena 3 monta un filmuleţ cu “Băsescu la apă”, cu huiduieli adăugate din montaj, pentru care televiziunea şi-a luat pedeapsa de la CNA.Nici întrebarea pusă de un jurnalist, la inundaţii, lui Traian Băsescu, dacă s-a mai liniştit după ieşirile “nepotrivite” faţă de localnicii din Săuceşti, nu era altceva decât o provocare, într-adevăr. Totuşi, deşi a recunoscut-o ca atare, Traian Băsescu a căzut în capcană şi le-a cerut SPP-iştilor să ia presa din faţa lui.
Televiziunile de ştiri reuşesc, în ciuda a orice, să ofere un lucru remarcabil: să fie live, acolo unde se produce evenimentul. Să le ofere telespectatorilor, în mod nemijlocit, realitatea pură şi nedistorsionată, în direct. Indiferent de comentariile de după, l-aţi văzut pe Traian Băsescu live la inundaţii, i-aţi putut asculta cuvintele şi v-aţi putut lămuri prin propriul filtru de atitudinea sa faţă de sinistraţi. Ar fi fost de preferat doar un montaj la ştirile de seara, aşa cum oferă TVR? Sau ştirile laudative de la B1TV? Cu imaginile alese cu grijă şi ilustrate cu cele mai bune cadre? Nu cred că şi-ar dori cineva aşa ceva. Iar concurenţa dintre Realitatea şi Antena 3, în acest domeniu, al transmisiilor live, este unul din cele mai importante impulsuri pentru progres: cine ajunge primul la locul faptei, cine are cel mai bun unghi de filmare.
Majoritatea străinilor nu înţeleg de ce la noi în ţară există patru sau cinc