Se dă un caz concret. Persoană rămasă fără loc de muncă. Fără ajutor de șomaj (a acceptat plata a doua salarii compensatorii). A trecut un an. Credit imobiliar ipotecar. Leasing la mașină. Credit de nevoi personale. Facturi lunare la gaz, electricitate, telefon, cablu, internet. Valoare totală lunară: peste 600 de euro. La care se adaugă cheltuielile cotidiene. De la mâncare și haine, până la filme, cărți, bere. Venituri? Aleatorii. Pe drepturi de autor. Plătite când, cum. Soluții? Mersul pe sârmă. Sau baletul.
1. Upgrade. Achiziționarea unui laptop care să-ți asigure independența funcțională. Nu e nici ilegal și nici imoral să apelezi (dacă ai norocul) la un prieten care lucrează în domeniu. Care îți poate face o reducere serioasă din adaosul comercial pe care îl aplică el. În caz excepțional (dacă e prieten foarte bun), ți-l livrează cu prețul de producător.
În lipsa unui prieten, nu-ți rămâne decât să începi să-ți testezi talentele (și nervii) de negociator (îți va folosi, oricum, și în alte cazuri). Caută magazinele și dealerii care sunt importatori direcți. De regulă au regim de reprezentanți. Șansele de a obține discounturi semnificative sunt mai mari.
IMPORTANT: Nu te grăbi să plătești facturile și ratele înainte de a investi în bunurile și serviciile care îți asigură independența funcțională. Cele care ”produc”.
1.1. Dacă dorești să achiziționezi, în această perioadă, bunuri mobile cu valoare ridicată (mașini, electronice, electrocasnice, mobilă etc.) sau chiar imobile, nu uita de NEGOCIERE! Nu are de ce să-ți fie rușine să obții un preț mai bun. În spatele prețului de raft/ vitrină/ catalog există, întotdeauna, un comision al comerciantului din care mai poate tăia dacă dorește cu adevărat să te aibă client. Și, în această perioadă, mai ales în cazul bunurilor cu valoare ridicată, comercianții au al naibii de mare nevoie de clienți.