În timp ce industria rămâne pe plus şi mai dă speranţe, construcţiile, care au fost unul dintre motoarele economiei în anii de boom, îşi continuă căderea liberă în condiţiile în care nu se mai deschid noi şantiere.
Cu un singur motor în funcţiune - industria, care răspunde cererii de pe pieţele externe - economia nu are şanse să îşi revină în 2010. Măsurile dure de ajustare adoptate de guvern prin reducerea salariilor bugetarilor şi majorarea TVA anihilează consumul, iar în lipsa investiţiilor publice firmele nu mai găsesc pieţe pentru produsele şi serviciile lor. Iar bancherii cer în continuare dobânzi mari la creditele pentru populaţie chiar dacă niciun client nu le calcă pragul. Fără impulsionarea consumului, economia nu-şi va reveni. Oamenii de afaceri şi analiştii şi-au revizuit recent estimările, anticipând o contracţie care ar putea ajunge şi la 3% în 2010, după ce în primăvară toată lumea se aştepta la revenirea economiei pe plus.
Există totuşi şi unele semnale pozitive care vin din zona industriei şi a exporturilor. Cele mai recente date arată că cifra de afaceri şi comenzile noi din industrie au urcat în mai cu 14,4% şi, respectiv, 22,5%faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Cifra de afaceri din industrie a avansat datorită creşterii industriei prelucrătoare cu 15%, în condiţiile în care industria extractivă s-a redus cu 0,2%, potrivit INS.
În ceea ce priveşte comenzile noi din industrie, evoluţia favorabilă s-a datorat în principal creşterilor din industria bunurilor de capital (Ă29,1%), industria bunurilor intermediare (Ă22,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (Ă16,4%). În primele cinci luni din 2010 comenzile noi din industrie au crescut cu 21,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2009.
Exporturile sunt soluţia de supravieţuire a producătorilor, având în vedere că cererea de pe piaţa autohtonă, afectată de diminuarea p