Ungaria a decis că nu va mai negocia, anul acesta, taxa specială pe care o va impune băncilor, nici măcar cu instituţiile creditoare internaţionale, precum FMI, dar rămâne deschisă discuţiilor pentru 2011 şi 2012, anunţă premierul maghiar Viktor Orban.
Oficialul de la Budapesta a afirmat: "În timp ce pregăteam taxa bancară, am informat permanent FMI. Oportunităţile de negociere pentru 2010 au fost epuizate. Nu văd nicio oportunitate de schimbare a taxei în 2010, în niciun fel". Orban a adăugat că guvernul său rămâne deschis discuţiilor privind taxa bancară în 2011 şi 2012, urmând ca ulterior să renunţe definitiv la acest impozit.
Ungaria trebuie să-şi reducă deficitul bugetar la 3,8% din PIB, în acest an, conform acordului de finanţare de 20 de miliarde de euro semnat cu FMI şi Uniunea Europeană, în octombrie 2008. Guvernul maghiar speră să obţină fonduri de 187 de miliarde de forinţi din noua taxă pe bănci, în 2010, ca parte a eforturilor de a reduce deficitul bugetar.
Amintim că diviziile băncilor străine din Ungaria - "KBC Groep" NV Belgia, "Erste Group Bank" AG şi "Raiffeisen International Bank Holding" AG Austria, "BayernLB" AG Germania, "UniCredit" SpA şi "Intesa Sanpaolo" SpA Italia, au trimis scrisori la FMI, exprimându-şi protestul faţă de noua taxă. La rândul său, cea mai mare bancă maghiară, OTP, califică această taxă ca fiind incorectă.
Alina Vasiescu Ungaria a decis că nu va mai negocia, anul acesta, taxa specială pe care o va impune băncilor, nici măcar cu instituţiile creditoare internaţionale, precum FMI, dar rămâne deschisă discuţiilor pentru 2011 şi 2012, anunţă premierul maghiar Viktor Orban.
Oficialul de la Budapesta a afirmat: "În timp ce pregăteam taxa bancară, am informat permanent FMI. Oportunităţile de negociere pentru 2010 au fost epuizate. Nu văd nicio oportunitate de schimbare a taxei în 2010, în niciun fel