Patru zone petroliere câştigate la Haga au fost concesionate. Două dintre perimetrele din Marea Neagră câştigate de România în urma deciziei de anul trecut a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga vor fi căutate de ţiţei şi gaze de ruşii de la Lukoil împreună cu o companie americană implicată într-un scandal politic la Kiev.
Exploratorilor străini li se alătură, pentru alte două perimetre, o companie românească patronată de un fost administrator la două firme asociate lui Sorin Ovidiu Vîntu.
Din 11 zone offshore din Marea Neagă propuse spre explorare, doar cinci au fost concesionate. Patru dintre ele - Muridava, Cobălcescu, Rapsodia şi Trident - se află în zona câştigată la Haga. Urmează parafarea unor contracte pe 30 de ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă 15 dacă vor fi descoperite resurse.
Administratorul firmelor "năşite" de Vîntu
Petromar Resources, care deţine 20 de procente în consorţiul format cu britanicii de la Melrose Resources, este singura societate din România care va explora perimetrele câştigate la Haga, respectiv Muridava şi Cobălcescu. Parte a grupului Upetrom, firma e patronată de Gabriel Comănescu.
EVZ a dezvăluit că acesta a fost administrator la compania Delta Asigurări, patronată de un offshore britanic al cărui reprezentant era Octavian Turcanu, fostul subaltern al lui SOV la Banca Română de Scont. Comănescu a fost administrator şi la defuncta Petromservice, controlată de Liviu Luca şi un offshore despre care presa a scris că ar fi fost controlat de Vîntu.
Melrose Resources s-a aliat în trecut şi cu societatea canadiană Sterling Resources, implicată în scandalul legat de contractul încheiat cu statul român.
Scandal la Kiev
Numele Vanco International, partenera gigantului Lukoil alături de care şi-a adjudecat exploatarea perimetrelor Rapso