“Ce preţuri acceptabile? Nu vezi că nu e lume? Înainte dădeai cu banul şi nu avea loc. Nu aveai unde să-ţi pui cearşaful dacă nu veneai de dimineaţă”, spune Geta, din Slatina. Doamna de 53 de ani vine mereu în staţiunea Jupiter, din ‘79. A lipsit într-o singură vară, când s-a dus în Mangalia. Sursa: Andreea DogarSursa: Andreea DogarSursa: Andreea Dogar
1 /.
În fiecare an, regăseşte staţiunea aşa cum a lăsat-o, fără schimbări majore. Dar s-a obişnuit aici: plaja e frumoasă, intimă, iar în apă se intră lin, spune ea.
De fapt, porţiuni întregi de plajă năpădite de tot soiul de ierburi par mai degrabă culturi agricole din Câmpia Bărăganului. Ţărmul este plin de scoici şi de alge, în timp ce buruienile şi tufişurile uscate de soare nu sunt smulse nici din spaţiul pe care îl ocupă în apropierea hotelurilor.
Clădiri dărăpănate, cu pereţi mâncaţi, se întind la marginea plajei, iar bucăţi de beton desprinse cine ştie de unde stau în jurul lor.
Atmosfera generală e tristă spre dezolantă. Ţărmul şi amenajările de pe plajă nu reuşesc, din păcate, să scape de fatalitatea improvizaţiei: buşteni dosiţi pe la colţurile vilelor, câte o bucată de beton armat spălată de valurile mării. De grijă pentru detalii nici nu poate fi vorba.
O clădire de pe plaja din Jupiter
O parte din plajă a fost cucerită de ierburi
Plaja de lângă un hotel din Jupiter
Vacanţă la cort, cu mâncare de acasă
În acest an, Geta a venit la mare alături de soţ, fiică, ginere, nepoţi şi cuscri. Oltenii stau la cort, într-un camping, unde plătesc 15 lei de persoană pe zi (10 lei camparea, 5 lei taxa pentru maşină).
„N-am venit cu bilet. La hotel o cameră costă 110 de lei pe noapte”, spune ginerele ei N., de 38 de ani. „Numai statu’?”, întreabă uimit socrul lui N. „Da, numai statu’, dormitu’ pe noapte”,