Avantajele internetului au un preţ: ne reduc puterea de concentrare, imaginaţia şi ne fac mai dependenţi de ele în discuţiile ce vizează cultura generală. Suportul pe care-l folosim atunci când citim sau compunem ne influenţează modul de a gândi şi determină crearea unor conexiuni diferite în creierul nostru.
„Primul lucru pe care-l fac dimineaţa, după ce mă dau jos din pat, este să deschid computerul. La serviciu petrec cel puţin opt ore zilnic în faţa monitorului, căutând informaţii, transmiţând mesaje sau pur şi simplu navigând pe diferite site-uri. Când mă întorc seara acasă fac instinctiv acelaşi gest: apăs butonul rotund al laptopului, de multe ori chiar înainte să ajung sub duş", povesteşte Daniel C. (37 de ani).
„Dependenţa" aceasta de ferestrele ce duc către informaţia actualizată şi socializarea facilă îi răpesc bărbatului orele pe care altădată le petrecea în compania amicilor sau a vreunei cărţi care-l făcea să uite şi de foame, şi de sete.
„Recunosc sincer că, de ceva vreme, nu mai citesc cărţi decât în metrou, în drum spre serviciu sau cine ştie când, într-o seară în care se taie netul. Mă atrag, în schimb, e-book-urile şi chiar am început să pun nişte bani deoparte pentru a-mi lua unul. Aşa o să pot purta în permanenţă cu mine o bibliotecă întreagă şi nici nu o să am dureri de spate din cauza asta", prezintă Daniel avantajele noilor tehnologii care ocupă astăzi mai mult timp decât orice altceva în viaţa noastră.
„Webul a fost pentru mine un dar divin. O cercetare pentru care îmi petreceam înainte zile întregi în biblioteci poate fi făcută azi în numai câteva minute. Câteva căutări pe Google, câteva click-uri şi găsesc de îndată indicatorii sau citatele de care aveam nevoie. Chiar şi atunci când nu lucrez e foarte probabil să navighez între e-mailuri, titluri de articole, bloguri, videoclipuri, melodii sau pur şi