Reprezentanţii BCR se aşteaptă ca valoarea tranzacţiilor cu certificate "Erste" lansate, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti, să ajungă în câţiva ani la nivelul celor realizate la Bursa de la Budapesta, de circa 100 de milioane de euro. Aceştia consideră că este nevoie de câteva luni bune ca să educe investitorii autohtoni în privinţa tranzacţionării certificatelor lansate ieri.
Investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti pot tranzacţiona acum produse structurate, având ca activ suport indicele DAX al Bursei din Frankfurt, petrol şi aur, după ce, "Erste" a lansat, ieri, la tranzacţionare nouă emisiuni individuale de certificate, dintre care trei sunt de tip index şi restul de tip turbo. Dintre acestea din urmă, trei vor permite poziţii short şi trei vor permite poziţii long.
"Datorită certificatelor index, investitorii pot beneficia în mod direct de evoluţia activului suport care stă la baza certificatelor, fiind o metodă eficientă de administrare a riscului de portofoliu", a spus, ieri, Valerian Ionescu, şeful departamentului pieţe de capital din cadrul BCR.
Certificatele index sunt emise la o anumită "proporţie" sau "rată" faţă de activul suport pentru a permite accesul la aceeaşi expunere a investitorului faţă de activul suport, dar cu o investiţie mai mică, au explicat, ieri, reprezentanţii BCR.
Certificatele turbo oferă investitorilor posibilitatea să beneficieze de evoluţia pieţei în ambele direcţii (creştere şi scădere), în condiţiile în care certificatele Turbo Long înregistrează profit când preţurile activului suport sunt în creştere, iar cele Turbo Short înregistrează profit când preţurile activului suport sunt în scădere, au mai spus oficialii BCR.
Certificatele index au scadenţa fixată pentru finele lunii septembrie 2012, în timp ce scandenţa pentru certificatele turbo este septembrie 2011.
"Emitentul certificatelor