Ploile căzute în ultima perioadă au afectat mii de hectare de culturi agricole cu grâu, porumb, orz, rapiţă sau floarea-soarelui. Valoarea totală estimată a pagubelor înregistrate până în prezent se ridică la aproximativ 2,7 milioane de lei.
Vremea din ultimele săptămâni nu a fost deloc în avantajul fermierilor şi culturilor agricole din Dolj. Până la sfârşitul lunii trecute, la nivelul judeţului au fost afectate de inundaţii şi alunecări de teren aproape 6.000 de hectare de teren agricol cultivat cu grâu, porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui, pepeni verzi, păşuni, fâneţe şi lucernă. Dintre acestea, aproape un sfert (1.460 ha) sunt suprafeţe agricole calamitate integral, restul fiind afectate în proporţie de la 30% la 100%. „Valoarea estimativă a pagubelor este de aproximativ 2,7 milioane de lei“, a declarat Mariana Stoica-Spahiu, şef serviciu Implementare Politici Vegetale din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Regională (DADR) Dolj. Din punct de vedere financiar, cele mai afectate sunt culturile de grâu (aproximativ 1,5 milioane de lei), urmate de cele de porumb (aproximativ 300.000 de lei), de floarea-soarelui (aproximativ 270.000 de lei) şi de pepeni verzi (aproximativ 190.000 lei).
Cerealele încep să-şi piardă calităţile
Ploile şi vântul au afectat atât calitatea, cât şi cantitatea de culturi agricole. „La cereale a început să apară fenomenul de «black-point» (înnegrirea embrionului cerealelor). În loturile de seminţe cu embrionul înnegrit, procentul de granulaţie este mai scăzut. Făina provenită din sămânţa cu peste 10% atac este de calitate inferioară, negricioasă“, a explicat Mariana Stoica-Spahiu, care a atras atenţia asupra faptului că, în condiţiile în care precipitaţiile vor continua, acest fenomen se va accentua.
În plus, din pricina vremii nefavorabile, dacă orzul şi orzoaica au fost recoltate în pro