Temperaturile înalte cresc riscul de accidente vasculare şi de infarct în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială necontrolată. Boala cronică slăbeşte vasele, care se vor adapta mai greu la hipertermie. Câteva măsuri de precauţie vor ţine pericolele la distanţă.
Hipertensiunea creşte vulnerabilitatea la condiţiile meteo extreme. Acestea suprasolicită organismul, fie el sănătos, fie el bolnav. Pentru că boala nu are întotdeauna simptome, se poate întâmpla ca expunerea la temperaturi înalte să declanşeze primele manifestări chiar sub forma unei complicaţii: un atac de cord sau un accident vascular hemoragic.
În plus, canicula duce la creşterea tensiunii arteriale. De aceea, o atenţie sporită trebuie acordată în acest sezon respectării tratamentului, dar şi recomandărilor privind un stil de viaţă prudent.
Măsurarea tensiunii, primul pas
Valoarea optimă a tensiunii arteriale este de 120/80 mmHg. „Tensiunile de peste 140 mmHg, respectiv 90 mmHg sunt semnale pentru o boală hipertensivă", menţionează profesorul doctor Eduard Apetrei, medic primar, şeful Secţiei de Cardiologie a Institutului „C.C. Iliescu" din Bucureşti.
Vizita la medicul de familie, monitorizarea tensiunii şi apoi ajustarea şi respectarea tratamentului vor asigura un control al bolii. În România, procentul celor care beneficiază de un tratament pentru hipertensiune şi îl şi respectă este de doar 18 la sută.
Evitarea ieşirii din casă la amiază, esenţială
Stilul de viaţă joacă un rol extrem de important în controlul factorilor antihipertensivi. „Pentru a preveni infarctul şi accidentele vasculare cerebrale, persoanele hipertensive trebuie să evite să iasă din casă la orele de vârf, cu soare puternic, şi să poarte haine uşoare, din bumbac, care să permită pielii să respire", recomandă medicul specialist cardiolog Dan Gaiţă, Coordonatorul Programului Naţional