Şefii celor nouă bănci străine care şi-au luat angajamentul în primăvara trecută de a menţine expunerile pe piaţa românească se vor întâlni pe 22 iulie la Bruxelles cu reprezentanţii BNR şi ai Fondului Monetar Internaţional pentru evaluarea semestrială a acordului. Întâlnirea se anunţă calmă, în condiţiile în care, cel puţin până acum, grupurile străine şi-au respectat angajamentul şi nimeni nu a cerut permisiunea de a reduce consistent expunerea.
"Sunt în continuare foarte aproape de reperul agreat. Niciuna din băncile străine, mie personal, nu mi-a cerut permisiunea pentru o reducere a expunerii", spune Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei Supraveghere din BNR, care monitorizează activităţile şi bilanţurile tuturor băncilor din sistem.
Miza este deocamdată finanţarea deficitului bugetar, băncile plasându-şi majoritatea lichidităţilor în titluri de stat, în condiţiile în care cererea de credite din partea sectorului privat rămâne foarte slabă.
Pe de altă parte, nici bancherii nu mai sunt la fel de darnici ca în anii trecuţi, cerând acum garanţii şi dobânzi mai mari, pe măsura riscului sporit de a
nu-şi recupera banii. După discuţiile de la Bruxelles, o delegaţie a Fondului va veni la Bucureşti, pe 26 iulie, pentru a realiza cea de-a cincea evaluare a acordului cu România.
Ulterior, conducerea FMI va decie dacă va fi eliberată a şasea tranşă din împrumut, de circa 900 de milioane de euro.
"Reducerea expunerilor este un subiect care se discută de mult timp, dar nu înseamnă că se va realiza ceva. Pe de altă parte, monitorizarea expunerilor nu a fost extrem de strictă, până la ultimul cent. Sincer, au dat dovadă de flexibilitate şi, de asemenea, ultimele discuţii cu FMI (de la vizita din mai, n. red.) au fost constructive", a comentat unul dintre bancherii semnatari ai angajamentului.
Bancherii nu au reuşit însă să înduplece BNR şi FM